Cedar House: A Closer Look

Cedar House

Cedar House a new build, two bedroom house and studio using prefabricated construction system. The combination of flood requirements, low budget and an awkward site led to a specific design response.

Prefabricated Construction System

In the past prefabrication and low budget housing have been given a bad name in the British construction industry for being unadaptable and impersonal. ⁠More often than not if someone has a plot and is looking to build a prefabricated house they will tend to look at the various continental kit systems on offer which give limited potential for adaptation to a particular site or client’s brief. Cedar House shows that prefabrication does not have to be so restrictive; in fact it can open up a surprising number of possibilities and innovations that can be exploited to suit the particularities of a site.

Cedar House

Building A House On A Flood Plain

The photographer client of Cedar House bought a chicken shed on the river Wensum flood plain with planning permission for conversion to a house and work space. However, both the location and condition of the shed were far from ideal; the shed, some distance from the river, was collapsing and liable to flooding.

So, a new permission was obtained closer to the river and raised off the ground to reduce the flood risk. The most significant challenge; however, was to build a house and photographer’s studio with a low budget and fine tune the house to its location.

Cedar House

Designing A Home on A Low Budget

It was clear right from the start that both a simple volume and construction system would give the best chance of these objectives being met. A single-storey building on a rectangular footprint with pitched roof was adopted, containing separate living and working areas at either end sandwiching a bedroom and bathroom section.

Cedar House

Norfolk Barn Vernacular

The form is very familiar in the Norfolk landscape where barns abound. Architecturally it was important that the roof space should be part of the interior, so various construction systems were investigated with the structural engineer- resulting in the choice of a panelised prefabrication system. Through clever engineering it gave the house an unobstructed roof space with no ridge beams or purlins since the structure acts as one large diaphragm tied together with a timber ring beam at eaves level.

Orienting For The Views

The location posed its own challenges with the best views of the river to the northeast, an approach from the south and the need to elevate the building one metre above likely future flood levels. The optimum orientation for Cedar House gave a west-facing terrace and entrance platform with the best framed river view on the northeast corner. The engineer discovered that this could be done with the adopted construction system as well as an eight metre opening in the west wall overlooking the terrace. This allows the living spaces to have fantastic views and to spill out onto the terrace when the sliding-folding doors are fully opened.

Cedar House

External Finishes

To further reduce costs external details and finishes were simplified. Because Cedar House is raised off the ground all gutters and rainwater pipes could be removed. Only one external finish of cedar shingles was used, giving the building a unity and boldness of form similar to barns with the occasional punched opening. Shingles are one of the cheapest and most ecologically sustainable materials because there is very little waste.

Resilience Against Flooding

Internally, the majority of surfaces are finished in plasterboard. Although the lowest one metre of the walls is lined with sacrificial timber panelling which can be easily stripped out in the event of an unusually high flood that is predicted to occur in one in 100 years. Another flood measure is the provision of a mezzanine as a refuge with its own dedicated window where Paul says “we’ll wait for the boats to arrive and watch the ducks pass by”.

Occupying A Live-Work Space

The mezzanine also forms part of the studio and sits above the garage. In places the raw prefabricated roofing panels are revealed in the ceiling partly to give texture and relief, partly to suggest different ways of occupying space and also to remind one of the construction.

The combination of flood requirements, low budget and an awkward site led to a specific design response. Together with exploiting a particular construction system this has created a distinctive architecture in time and place - a new vernacular in the truest sense.

Published Date / January 10, 2022
Author / Hudson Architects 

Similar Posts

Reimagining East Point Pavilion
Reimagining East Point Pavilion East Suffolk Council, supported by Hemingway Design, are bringing forward an exciting plan for the regeneration of the East Point Pavilion in Lowestoft. Early Funding was granted by the Government’s Towns Fund, to deliver a redesign of the interior of the pavilion, providing flexible space for community and cultural activity, space […]
SME of the Year Winners!
We are thrilled to have been awarded SME of the Year at the Constructing Excellence Awards. The award recognises our efficient leadership and management systems, investment in our people, embracing technology and sustained growth. All of which we have worked very hard on in recent years, so it is wonderful to have this recognised by […]
OUR VILLAGES NEED REVITALISING: A Different Way to Live
David Cameron has just announced the possible creation of new “garden cities” as a further initiative to help meet the housing crisis. While welcoming this initiative since they have become popular places to live I am baffled why we are not encouraging a much more popular settlement type - the village. This is the foundation […]
1 2 3 31

Contact us today to discuss your project

Get in touch
We produce beautiful buildings, ensure quality construction and explore innovative design whilst preserving a strong sense of space.
01603 766 220
info@hudsonarchitects.co.uk
Norwich Office
Hudson Architects
37 St Andrews Street, Norwich, NR2 4TP.

Social Media
© HUDSONArchitects 2021
Design by dash
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram