The Corn Hall, Diss

The transformation of the historic Corn Hall in the Norfolk town Diss into one of East Anglia’s most important cultural venues has reinstated the traditional role of the building at the heart of the community. The buildings success lies in the intelligent balancing of a brief which required both the careful restoration of a heritage asset, and the intention to create a dynamic, flexible space capable of supporting a long-term viable business plan.

This £2 million National Lottery-supported project transformed the Corn Hall into a multi-purpose arts, education and community centre, with improved facilities for artists and the public alike. Taking from the grand architecture of the historic building, a new civic principal entrance has been added to the Corn Hall as part of the contemporary extension. Set back from the street, this creates a new public forecourt for the venue, improves access in and around the building, and re-imagines role of the building within the wider urban setting. Inside, a light and open double-height lobby contains a new bar and front of house. To the rear, a former stable is transformed into a gallery. An interior material palette constituted of brick and timber and careful architectural detailing give the building its feel of quality and permeance.

Working closely with the historic fabric and drawing on practice knowledge and experience, this historic building has been upgraded to ensure the building contributes to the environment as well as the community. Windows in the existing build have been refurbished to improve air tightness to reduce air leakage. Existing oil-fired boilers have replaced with high efficiency gas fired condensing boilers with weather compensated control. The building is naturally ventilated using roof ventilation terminals to maintain comfortable temperatures and provide a continual fresh air supply to occupants and audiences, whilst minimising the heating energy required.

Photography Joakim Boren

Awards

2018 Norfolk Constructing Excellence Award; 'Preservation and Rejuvenation'
2018 RICS Award; Building Conservation. Shortlist
2018 RICS Award; Tourism & Leisure. Shortlist
2017 South Norfolk Design Award

Press Articles

Similar Projects

Boardman House, Norfolk
Our new home for Norwich University of the Arts School of Architecture is an impressive refurbishment of a large Grade II listed building in Norwich city centre.
Continue Reading
Feeringbury Barn Silo, Essex
Feeringbury Farm Silo is a corrugated grain silo which has been converted to provide extra guest accommodation for the adjoining converted barn in Essex.
Continue Reading
The Machrie Hotel, Isle of Islay
Located on the idyllic Laggan Bay on the Isle of Islay, The Machrie was a much-loved local landmark which had fallen into disrepair. It has now been transformed into a stylish 47-bedroom boutique golf hotel with facilities that include an elevated bar and restaurant with views of the 18th hole and Atlantic Ocean beyond, a private cinema, spa, gym, private dining, driving range, a courty and marquee for events and private lodges set within the grounds of the golf course.
Continue Reading
1 2 3 11

Contact us today to discuss your project

Get in touch
We produce beautiful buildings, ensure quality construction and explore innovative design whilst preserving a strong sense of space.
01603 766 220
info@hudsonarchitects.co.uk
Norwich Office
Hudson Architects
37 St Andrews Street, Norwich, NR2 4TP.

Social Media
© HUDSONArchitects 2021
Design by dash
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram