A Closer Look: Feeringbury Barn

Feeringbury Barn - Barn Conversion

A Grade II listed barn conversion built on principles of conservation, reuse and repair.

The relationship between design and making is fundamental. Woven into this equation is ensuring we value our resources - both material and human. It is therefore important in a world of diminishing resources that we place more emphasis on thoughtful application and invention that in turn puts a high value on the way we work.

This was the central focus for the conversion of Feeringbury Barn into a home and workplace. How do you make the most of a lovely but dilapidated sixteenth century timber-framed barn with all the accretions that have occurred in its lifetime and how do you value the workmanship that goes into it?

Feeringbury Barn - Barn Conversion

A Barn Conversion That Retains its History

The Barn had lost its original purpose as a store of grain and equipment. Nonetheless, the remnants of that history littered the building inside and out: Externally corrugated sheet silos, redundant out-buildings, a Dutch barn and, inside, 1950’s precast concrete silos and numerous bits of old machinery. Wherever possible all this was to be recycled, given a new life and celebrated. Whereas others might have strippped away the modern accretions and sanitised the buildings, the owners wanted to keep the unbroken history.

Feeringbury Barn - Garde II listed

Grade II Listed : Planning Permission

As with any barn, the secret is to maintain the simplicity of form so as not to undermine its integrity. Being Grade II listed and a spectacular oak framed structure (if not a little rotten), the local conservation office was adamant that no rooflights should be visible in the roof and that no new openings, other than those already made, should appear in the walls. This had thwarted all previous attempts to get listed building permission for a house conversion so a roof covering was devised that appears to have no rooflights yet floods the cast interior with natural light.

The secret was to use an expanded metal mesh that sits above large rooflights. This acts as louvers, allowing light into the buildings from above whilst obscuring all views of glazing from ground level. The mesh came in galvanised sheets that were ‘T washed’ to give them a darker tone. The overall effect was remarkably similar to the previous bitumised roofing.

Feeringbury Barn - Grade II listed

Architectural Reuse, Conservation and Repair

Reuse of everything, from the large to the small scale, was an essential part of the project. Two of the internal concrete silos were re-erected to screen bedrooms from the main space with enclosed bathrooms and a spiral staircase. The external corrugated steel silos were adapted for guest accommodation. Parts of the Dutch barn were reused to strengthen a full-height glazed screen wall that separates living space from studio space. At the minute end of the scale, all hardwood off-cuts from timber repairs were used as a sculptural fire stopping between floors.

The overall approach to restoration was a mixture of straightforward conservation and repair to the timber structure mixed with homespun interventions using disused bits of machinery and metal work. It is a time-honoured idiosyncratic tradition and the way a farmer might repair a barn in their often ‘ad-hoc’ way. By applying intelligence, economy and imagination, it has led organically to a highly-crafted and special building.

This blog was redacted from “An Open Mind: The work of Hudson Architects” with words written by Anthony Hudson and published by Artifice. The book can be purchased by clicking here.

Photography by James Brittain,.

Published Date / April 14, 2021
Author / admin 

Similar Posts

The Machrie Hotel has shortlisted for a RICS Award
Our recently completed hotel project on the Isle of Islay in Scotland, has shortlisted for a RICS award in the category 'Tourism & Leisure'
OWCH! The Older Women’s Co-Housing Project
In our recent post about later-life co-housing we talked about OWCH, the Older Women’s Co-Housing project in New Barnet, also known as the ‘New Ground’ project. Our Georgie Day wrote a more detailed piece about OWCH for the RIBA Journal shortly after it opened back in 2016...A brilliantly-authored piece we wanted to re-share! Experiments in […]
Normal Isn’t Working: Join the Norwich Business Climate Leaders and commit to the SME Climate Hub!
As world leaders meet in Glasgow at the COP 26 conference to discuss Climate Change, we thought it would be a good time to share what Hudson Architects is doing to help tackle the emergency! Hudson Architects is already committed to the RIBA Climate Challenge, pledging to design with a climate conscious trajectory in order […]
1 2 3 31

Contact us today to discuss your project

Get in touch
We produce beautiful buildings, ensure quality construction and explore innovative design whilst preserving a strong sense of space.
01603 766 220
info@hudsonarchitects.co.uk
Norwich Office
Hudson Architects
37 St Andrews Street, Norwich, NR2 4TP.

Social Media
© HUDSONArchitects 2021
Design by dash
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram